fbpx
ΑρχικήLONG READSΟδός Βεροίας: το νέο downtown στη Θεσσαλονίκη

Οδός Βεροίας: το νέο downtown στη Θεσσαλονίκη

Από περιοχή που συμβόλιζε τη βιοτεχνική παρακμή τής πόλης, η οδός Βεροίας, στα αναπλασμένα Άνω Λαδάδικα, δεν γνωρίζει σήμερα απλώς μιαν αναγέννηση: αποτελεί, ίσως, το καλύτερο δείγμα αστικής «θερμοκοιτίδας», όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία συμβαδίζουν χέρι χέρι. Η «Citymag Thessaloniki» σάς ξεναγεί σε αυτήν.

- Advertisment -

Παλαιότερα εμπορική «καρδιά» τής πόλης, τα Άνω Λαδάδικα περιέπεσαν στην πορεία τού χρόνου σε παρακμή και υποβάθμιση. Μαγαζιά και βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά, άλλοτε πολυσύχναστοι και φωτισμένοι δρόμοι ερήμωσαν και σκοτείνιασαν, η περιοχή άρχισε να λησμονεί το ζωντανό παρελθόν της.

Όλα αυτά ώς το 2012, όταν κάποιοι τολμηροί επιχειρηματίες άρχισαν δειλά δειλά να επανακάμπτουν.

Η κατάσταση, ωστόσο, άρχισε να αλλάζει με ταχύτερους ρυθμούς μετά την εκτέλεση σειράς παρεμβάσεων ανάπλασης και αναβάθμισης στην περιοχή. Παραδοσιακά μαγαζιά (έως και τεσσάρων γενεών) που είχαν αντέξει στον χρόνο (μπαχαράδικα, αρωματοποιεία, ξηροκαρπάδικα και εταιρείες χονδρικής) στέκουν πλέον αρμονικά πλάι σε πολύ νέες και δημιουργικές επιχειρήσεις, που ξεφυτρώνουν καθημερινά σαν μανιτάρια – δημιουργικά γραφεία, γκαλερί, εστιατόρια, παντοπωλεία, μαγαζιά με φαγητό δρόμου, boutique ξενοδοχεία, καφέ, αλλά και σχολές μουσικής και θεάτρου.

Ένας από τους δρόμους, όπου αυτός ο άνεμος αλλαγής αποτυπώνεται πιο έντονα και πολυσυλλεκτικά από οπουδήποτε αλλού, είναι και η οδός Βεροίας. Με έναν μαγικό τρόπο, αυτό το στενάκι των μόλις 130 μέτρων (μεταξύ τής Φράγκων και της Ολυμπίου Διαμαντή, ξεκινώντας από τη Λέοντος Σοφού και φτάνοντας ώς τη Βίκτορος Ουγκώ) έχει καταφέρει να αποτελέσει πόλο έλξης για σειρά δράσεων: από τα πανταχού παρόντα καταστήματα εστίασης (τα οποία ωστόσο στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζονται από αξιομίμητη έμφαση στην ποιότητα, αλλά και από τη δημιουργική καινοτομία που εισήγαγαν) μέχρι start-ups, δημιουργικά γραφεία, εναλλακτικά κουρεία, ακόμη και συλλόγους φίλων ομάδων και μηχανών, που έχουν καταστήσει τη Βεροίας και τους πέριξ δρόμους τακτικό στέκι τους.

Εννοείται, βέβαια, ότι και στη γειτονιά αυτή θα ακούσεις τον γνώριμο ήχο των Άνω Λαδάδικων: τις μουσικές που έρχονται από τον ουρανό, από τις εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια βιοτεχνίες στους επάνω ορόφους των κτιρίων, τις οποίες πλέον έχουν καταλάβει τα «προβάδικα», όπου η Θεσσαλονίκη γέννησε και εξακολουθεί να γεννά τραγούδια, μπάντες, μουσικούς και ρεύματα.

Ελάτε να σας πάμε μια βόλτα γνωριμίας σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία τής πόλης.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΠΟΥ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΕΝΑΚΙ ΤΩΝ ΜΟΛΙΣ 130 ΜΕΤΡΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ: ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ START-UPS, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΟΥΡΕΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΦΙΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥΣ.

«Ο Μαιτρ & η Μαργαρίτα».

«Ο Μαιτρ & η Μαργαρίτα»

Η ιδέα ήταν εξ αρχής «γκανιάν»: μια παρέα νέων ανθρώπων αποφασίζει να στήσει ένα ατμοσφαιρικό wine resto/bistrot, το οποίο θα αποτελέσει την απάντηση στην ανάγκη για ποιοτικό και, ταυτόχρονα, οικονομικό φαγητό. Ο χώρος, λιτός – τόσο σε τετραγωνικά (η σάλα χωράει λίγα τραπέζια, συν αυτά που φιλοξενούνται στο πεζοδρόμιο τις ζεστές νύχτες) όσο και σε διακόσμηση (με ξύλο, σίδερο και τη μικρή κουζίνα ανοιχτή στο βλέμμα των πελατών, διά χειρός τής αρχιτεκτονικής ομάδας Mock). Όσο για το όνομα, το «δανείζονται» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Και πάμε στα σημαντικά: το φαγητό. Και εδώ η συνταγή είναι απλή: προϊόντα ντόπιων παραγωγών με έμφαση στην άψογη ποιότητα αποτελούν την πρώτη ύλη, πάνω στην οποία εξασκείται η φαντασία τής κουζίνας τού εστιατορίου – προσωπικά αγαπημένα από την τρέχουσα κάρτα, τα αυτούδια με μοσχαρίσιο λουκάνικο, φασολάκια, ελιές και λεμονάτη σάλτσα βουτύρου, τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού σε μαρινάδα ανανά με λευκό ρούμι, salsa ανανά και γιαούρτι καρύδας (τα παραγγείλαμε δις) και το φιλέτο στήθος κοτόπουλου με baby gem, πατάτες pave, ψητό καλαμπόκι και σάλτσα από σαντορινιό ασύρτικο κρασί. Κλείσαμε τη γευστική πανδαισία με μια lemon pie με λουίζα και ιβίσκο, τού ονείρου! Όλα αυτά έρχονται στο τραπέζι σας παρουσιασμένα με τρόπο υποδειγματικό, συνοδευόμενα από μια μεγάλη κάρτα κρασιών (για την οποία το προσωπικό θα χαρεί να σας συμβουλεύσει), αλλά και από αρκετές μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Στα «συν» τού μαγαζιού και το σέρβις – τόσο οικείο, ώστε να είναι ευχάριστο, αλλά και τόσο αποστασιοποιημένο, ώστε να μη παρεμβαίνει στον ζωτικό σας χώρο. Η τέχνη τής κουζίνας και ο επαγγελματισμός στα καλύτερά τους.

INFO: «Ο Μαιτρ & η Μαργαρίτα», Βεροίας 2. Τ. 2314-007.586.
«Elektronio».

«Elektronio»

Πόσο μεγαλεπήβολη (ίσως ακόμη και ουτοπική) θα σας ακουγόταν η δήλωση δύο νέων ανθρώπων ότι θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που μετακινούμαστε; Αν απαντήσατε «αρκετά», μάλλον ανήκετε κι εσείς στην πλειονότητα. Κι όμως: δύο νέοι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα, έβαλαν στόχο ακριβώς αυτό: να αναπτύξουν προϊόντα που φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν την ποδηλατική μας συμπεριφορά, να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και, συνακόλουθα, να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το περιβάλλον.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το 2015 το «Elektronio», μια start-up εταιρεία ποδηλάτων (ναι, θα τη βρείτε και αυτήν στην οδό Βεροίας). Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Play», το πρώτο τρίτροχο, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο, χειροποίητο και σχεδιασμένο για περισσότερες από μία χρήσεις, με δυνατότητα custom παραγγελίας για όσους θέλουν το δικό τους μοντέλο να είναι ακόμη πιο ξεχωριστό. Ήταν το πρώτο από μια σειρά premium ηλεκτρικών ποδηλάτων, σχεδιασμένων με ιδιαίτερη γεωμετρία και φιλοσοφία, με στόχο να αλλάξουν ουσιαστικά τις αστικές μετακινήσεις μας. Η συνέχεια αυτής της συναρπαστικής πορείας γράφεται ακόμη…

INFO: «Elektronio», Βεροίας 3. Τ. 2316-008.406.
«Γορίλας».

«Γορίλας»

Από την ημέρα που έκανε το opening του (σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016), ο «Γορίλας» πρωταγωνιστεί στο «talk of the town» τής πόλης. Εμπνευστής του, μία ομάδα τεσσάρων νέων ανθρώπων που το 2012 δημιούργησε το «The Bar Testament» και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016, το «Pig Nose» (το πρώτο van bar στην Ελλάδα, κοκτέιλ τού οποίου σίγουρα έχετε απολαύσει). Το «Pig Nose», ωστόσο (όπως και το «The Bar Testament»), δραστηριοποιούταν στο bar catering… Η ανήσυχη ομάδα ήθελε έναν χώρο, όπου να μπορεί να προσφέρει τα κοκτέιλ της απευθείας στον κόσμο, καθημερινά: έτσι εγένετο ο «Γορίλας».

Στον industrial χώρο πίσω από τις χαρακτηριστικές, κίτρινες πόρτες θα βρείτε περισσότερα από διακόσια spirits, τα οποία αποτελούν (μαζί με τους σπιτικούς πουρέδες, τα σιρόπια και τους σπιρτόζικους συνδυασμούς τους) την  πρώτη ύλη για τα περίφημα signature cocktails τού μαγαζιού. Μότο τού «Γορίλα», άλλωστε, είναι το «Fine drinking & fun»: και το υπηρετεί υποδειγματικά, τόσο με τις γεύσεις που προσφέρει όσο και με τη χορευτική μουσική, που εναλλάσσεται από rock’n’roll μέχρι swing (δεν είναι τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες φάτσες τής πόλης).

Extra tip: μπορεί ο «Γορίλας» να ξενυχτά, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν ξυπνά νωρίς το πρωί, έτοιμος να σας προσφέρει το πρωινό καφεδάκι σας…

INFO: «Γορίλας», Βεροίας 3. Τ. 6977-590.306.
Liverpool FC Official Supporters Thessaloniki Branch.

Σύνδεσμος Φίλων Λίβερπουλ

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι υπάρχει «ναός» των οπαδών τής Λίβερπουλ στη Θεσσαλονίκη; Αν όχι, θα κάνατε μεγάλο λάθος… Όχι μόνον υπάρχει, αλλά, για την ακρίβεια, πρόκειται για το μεγαλύτερο κλαμπ ξένης ομάδας στη χώρα σήμερα, το οποίο ξεκίνησε το 1995 (είναι το δεύτερο κλαμπ ξένης ομάδας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Μπάγερν, που επίσης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη).

Από το 2016 η έδρα τού συνδέσμου –μετά από ένα πέρασμα από Βαρδάρι και Σταυρούπολη– βρίσκεται στην οδό Βεροίας 4. Φτιαγμένη με πολύ μεράκι και αγάπη από τα μέλη του, αποτελεί ένα «μικρό Λίβερπουλ», ένα «μικρό «Άνφιλντ» που περιμένει να σας φιλοξενήσει στη ζεστή ατμόσφαιρά της. Στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλους τους αγώνες τής ομάδας συνοδεία μπίρας, καφέ και διαφόρων ροφημάτων, όπως επίσης και να δείτε (αλλά και να προμηθευτείτε) επίσημα προϊόντα τής ομάδας και του συνδέσμου, ενισχύοντας την προσπάθεια των μελών του.

INFO: Liverpool FC Official Supporters Thessaloniki Branch, Βεροίας 4. Τ. 6974-713-614. W. http://lfc.gr/el/
«The Three Pieces».

«Three Pieces»

Ένα από τα πιο εναλλακτικά, ως ιδέα, μαγαζιά τής πόλης άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Βεροίας μόλις στις 6 τού περασμένου Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά αυτό που προσφέρει, τα πράγματα είναι απλά: street food βασισμένο σε αγαπημένες συνταγές που απαντούν σε διάφορες κουλτούρες τού κόσμου, στη βέλτιστη εκδοχή τους, συνοδευόμενες από εξαιρετικά signature cocktails.

Σε ό,τι έχει να κάνει, όμως, με το πώς μπορείτε να το επισκεφθείτε, χρειάζονται οδηγίες… Το «Three Pieces» είναι ανοιχτό για το κοινό τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (ΠΕ και ΚΥ μεταξύ 19:00-03:00, ΠΑ και ΣΑ μεταξύ 20:00-04:00). Καθώς έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει το πολύ έως 15 άτομα, ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνετε προηγουμένως κράτηση στην ιστοσελίδα www.threepieces.gr. Εκεί θα δείτε τη διαθεσιμότητα για τις ώρες που σας ενδιαφέρουν (σημειωτέον: υπάρχει χρονικό όριο παραμονής σας στο μαγαζί, που δεν υπερβαίνει το δίωρο) και, στο τέλος τής διαδικασίας, θα λάβετε τον μυστικό κωδικό που θα σας επιτρέψει, όταν φτάσετε εκεί, να περάσετε από το ορατό στο αόρατο από τον δρόμο τμήμα τού μαγαζιού, μέσα από το photo booth (το «σύνορο» από τη street food area του «Three Pieces» στο secret bar), στο οποίο μάλιστα μπορείτε να φωτογραφηθείτε κιόλας. Σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία.

INFO: «The Three Pieces», Βεροίας 4. Τ. 2311-221.463.
«The Hair Pub».

«The Hair Pub»

Κατέφθασε στην περιοχή το 2016, αρχικά ως κανονικό κομμωτήριο. Σήμερα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπαρμπέρικο, με μιαν ιδιαιτερότητα: συνεργάζεται αρμονικά με γειτονικά καταστήματα στη Βεροίας, προσφέροντας και απολαύσεις τού… ουρανίσκου στους πελάτες του. Καθίστε, λοιπόν, στις πολυθρόνες του, αφεθείτε στα χέρια των ειδικών για το κούρεμα ή για την περιποίηση της γενειάδας σας και, ταυτόχρονα, απολαύστε μια ολόφρεσκη, παγωμένη μπίρα. Njoy the pub!

INFO: «The Hair Pub», Βεροίας 4 με Ηρώδου Αττικού. Τ. 2310-529.213.

«Oh, Dreamaker»

Πολλοί άκουσαν για πρώτη φορά το όνομά του πριν από μερικούς μήνες, λόγω της συμμετοχής του στη γιορτή τού ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του νταμπλ – μια γιορτή, την οποία οι άνθρωποι του «OH DREAMAKER» αντιμετώπισαν ως ένα event με εορταστικό χαρακτήρα, ενσωματώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κρατούσαν το ενδιαφέρον οπαδών και μη, με μια διάθεση πραγματικής γιορτής τού ποδοσφαίρου.

Στην πραγματικότητα, το «OH DREAMAKER» είναι ένα agency που, έχοντας τη βάση του στην οδό Βεροίας, δραστηριοποιείται ήδη εδώ και καιρό στη δημιουργία concepts, στο set design και στο styling, είτε αυτά αφορούν έναν destination wedding, ένα γενέθλιο πάρτι, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ενός κτιρίου και ένα εταιρικό event είτε μια μεγάλη φιέστα, όπως η πρόσφατη του νταμπλούχου Ελλάδος. Κλειδί τής επιτυχίας του, η προσαρμογή στα δεδομένα και στις ανάγκες τού πελάτη (σημερινές και μελλοντικές), με μοντέρνα ματιά και με έμφαση στην απλότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα αναδειχθούν σύντομα μέσα και από μια σειρά με customized gifts από διαφόρους συνεργάτες τής εταιρείας, τα οποία θα πωλούνται στο «OH DREAMAKER’S SHOP», στο ισόγειο του τριώροφου, ανακαινισμένου κτιρίου τής οδού Βεροίας 8.

INFO: «OH DREAMAKER», Βεροίας 8. Τ. 2313-017.507.
«Mahalo Civilized Food».

«Mahalo Civilized Food»

Το «Mahalo» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη Χαβάη, έχοντας περισσότερες από μία σημασίες (μεταξύ άλλων, σημαίνει «ευχαριστώ», «ευγνωμοσύνη», «θαυμασμός», «εκτίμηση» και «σεβασμός»). Στην αρχή, οι δημιουργοί του κυκλοφόρησαν ένα «τροπικό» βανάκι, που μετατράπηκε σε food truck, σερβίροντας νόστιμο, gourmet street food απ’ όλο τον κόσμο (σίγουρα θα το είχατε πετύχει σε κάποιαν εκδήλωση ή σε ένα από τα food festivals της πόλης). Τους έλειπε όμως η τακτική επαφή με τους πελάτες τους: έτσι, το food truck απέκτησε μόνιμο «σπίτι», το «Mahalo» τής οδού Βεροίας, όπου η πελατεία του μπορεί να απολαμβάνει καθημερινά πρωινό, brunch, μεσημεριανό, επιλογές street food, αλλά και κυρίως πιάτων – όλα μαγειρεμένα με ολόφρεσκα υλικά.

Σε έναν χώρο που συνδυάζει τις αρετές τού μινιμαλισμού με την πληθωρικότητα του έθνικ (ναι, γίνεται) έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις πιάτα όπως duck tacos, κοτόπουλο sous-vide με κανελόνια, μπάο μπανς με spicy πανσέτα, αργομαγειρεμένο κότσι με πουρέ καρότου, ραβιόλι με σάλτσα καρμπονάρας, στήθος πάπιας με νιόκι πατάτας κ.ά., σε μια κάρτα που ανανεώνεται τακτικά (σημειωτέον ότι δεν λείπουν τα θεματικά events, αφιερωμένα στα burgers, στα τάκος, στα ζυμαρικά κοκ.). Τα δε Σαββατοκύριακα (από τις 09:00 ώς τις 14:00), σε συνεργασία με τον γειτονικό «Γορίλα», το «Mahalo» μάς υποδέχεται με εκλεκτό καφέ και ροφήματα, συνοδεία ιδιαίτερων γεύσεων – όπως το κροκ μαντάμ με ζαμπόν, τραγανό ψωμί και τηγανητό αβγό, τα πάνκέικς με πραλίνα και φρούτα τού δάσους, αλλά και το «grandma’s basket»: ένα καλαθάκι με αχνιστά ντόνατς, κρουασάν, τσουρεκάκια και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, που σερβίρονται με πραλίνα, μέλι και σπιτική μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα. Μιαμ…

INFO: «Mahalo Civilized Food», Βεροίας 5. Τ. 2310-547.108.

«Valitsa Pub»

Ένα καλοφτιαγμένο, μίνιμαλ και άκαπνο (αυτό για εμάς αποτελεί μόνο του ένα σοβαρό κριτήριο επιλογής) μαγαζί στη οδό Βεροίας, με επιφάνεια λίγων τετραγωνικών, όπου κυριαρχούν το ξύλο και το μέταλλο, κρύβει έναν πραγματικό θησαυρό για τους λάτρεις τής μπίρας: περισσότερες από διακόσιες ελληνικές –πολλές εξ αυτών από μικροζυθοποιίες– και διεθνείς ετικέτες τού αγαπημένου ποτού για να τις απολαύσετε επιτόπου ή για να τις πάρετε ως take away, για το σπίτι ή για τη βόλτα σας, συνοδευόμενες από εκλεκτούς μεζέδες. Και όταν λέμε «μπίρα», δεν εννοούμε τις απλές Weiss (όχι ότι έχουμε κάτι με αυτές), αλλά εκείνες τις μπίρες που φτάνουν στο τραπέζι μας μετά από ενδελεχή έρευνα σε μικροζυθοποιίες και παραγωγούς ανά τη χώρα.

Extra tip: το «Valitsa pub» έχει μεριμνήσει και για εσάς, που οι gluten free μπίρες και οι gluten free μεζέδες αποτελούν κριτήριο επιλογής τού χώρου που θα επιλέξετε για την έξοδό σας.

INFO: «Valitsa pub», Βεροίας 5. Τ. 2311-264.863.

 

Η οδός προς τιμήν τού Ερνέστου Εμπράρ (που κυριολεκτικά δεν υπάρχει)

Κάθετη στην οδό Βεροίας (και ώς την παράλληλή της προς τη θάλασσα, Ολυμπίου Διαμαντή) βρίσκεται η οδός Ερνέστου Εμπράρ, προς τιμήν τού γάλλου «starchitect» που έδωσε στη Θεσσαλονίκη τη νέα της όψη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά τού 1917. Είναι όμως πράγματι οδός;

Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, στο πλαίσιο μιας ιστορίας που ελάχιστοι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα (και παρότι ονοματοδοτημένη), η οδός Ερνέστου Εμπράρ δεν υπάρχει. Τα δύο πανομοιότυπα κτίρια στις πλευρές της αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα (για το οποίο είχε εκδοθεί μία οικοδομική άδεια), με τον μεταξύ τους χώρο (την «οδό Ερνέστου Εμπράρ») να αποτελεί, κατ’ ουσίαν, τον ακάλυπτο του οικοπέδου. Μάλιστα, στο αρχικό σχέδιο η συγκεκριμένη έκταση επρόκειτο να αποτελεί εμπορική στοά – την «Αγορά» ή «Στοά Εφαρμοστίδη», ονομασία που διακρίνεται ακόμη μισοσβησμένη σε ένα από τα δύο κτίρια.

Ευτυχώς για τον Εμπράρ και για την οφειλόμενη από την πόλη αναγνώριση του σημαντικού του έργου, πρόσφατα η αλάνα πάνω από την εκκλησία τού Αγίου Δημητρίου, σε επαφή με την οδό Κασσάνδρου (εκεί όπου ο Εμπράρ είχε σχεδιάσει τη μνημειακή απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους), ονομάστηκε «πλατεία Ερνέστου Εμπράρ». Κάποια στιγμή, λογικά, θα ακολουθήσει και η διαμόρφωσή της με τρόπο ανάλογο της τιμής που οφείλεται στον εμβληματικό αρχιτέκτονα – έστω και σε χρόνους Ελλάδας…

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες