fbpx
ΑρχικήPEOPLEΣυνεντεύξειςΗ φωνή των ομογενών μας στην Ολλανδία είναι από τη Θεσσαλονίκη

Η φωνή των ομογενών μας στην Ολλανδία είναι από τη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Κουλούσιος, ένας Θεσσαλονικιός που μετανάστευσε στο Άμστερνταμ εδώ και 21 χρόνια, φιλοδοξεί να αποτελεί πηγή ενημέρωσης για την ελληνική διασπορά, φέρνοντας παράλληλα εγγύτερα τους πολίτες των δύο λαών.

- Advertisment -

Είναι η (ελληνική) φωνή πίσω από το μικρόφωνο του Wereld FM, του δημοτικού ραδιοφώνου Salto (Publieke Omroep Amsterdam) της ολλανδικής πρωτεύουσας, στους 99.4 Mhz. Από το 2012, κάθε Παρασκευή, από τις 9 ώς τις 10 το βράδυ (ώρα Ολλανδίας), ο Θεσσαλονικιός Νίκος Κουλούσιος κρατά συντροφιά σε όλους τούς Έλληνες του Άμστερνταμ – και όχι μόνο. Ο Νίκος ζει μόνιμα στην Ολλανδία από το 1999 και εργάζεται ως δημοσιογράφος, με στόχο να αναδείξει μέσα από την εκπομπή του όλα όσα ενώνουν τους Έλληνες και τους Ολλανδούς.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την εκπομπή «Hellas Pindakaas»; Πώς προέκυψε το όνομά της;

Με το που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, άρχισαν να έρχονται πολύ περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες στην Ολλανδία, για να βρουν την τύχη τους. Μόνο στο Άμστερνταμ έφτασαν από το 2010 και μετά γύρω στους 20.000 Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα διογκώθηκε απότομα, περιλαμβάνοντας πολύ κόσμο που δεν ήξερε, φυσικά, ακόμη Ολλανδικά, αλλά και αρκετούς που δεν μιλούσαν ούτε Αγγλικά καλά καλά… Ήθελα λοιπόν να κάνω κάτι στα Ελληνικά – μια εκπομπή για όλους όσοι ήρθαν και ένιωθαν ακόμη ξένο τον τόπο αυτό. Παράλληλα, ήθελα ένα όνομα για την εκπομπή που να το νιώθουν δικό τους και οι Έλληνες και οι Ολλανδοί – και όσοι μιλούν Ελληνικά και όσοι μιλούν Ολλανδικά.

Έτσι, διάλεξα μια γνωστή ολλανδική φράση και της άλλαξα τα… φωνήεντα. «Helaas Pindakaas» στα Ολλανδικά σημαίνει «Δυστυχώς, φυστικοβούτυρο» – στην κυριολεξία της, όμως, χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάτι πήγε στραβά, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Σε άπταιστα σαλονικιώτικα Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «ντέφι να γίνει» ή «τσιμέντο να γίνει» ή «ό,τι έγινε έγινε». Επειδή όμως τα «aa» ήταν πολλά και η φράση έμοιαζε πολύ γερμανική όπως ήταν, έκοψα ένα από τα άλφα τής πρώτης λέξης και πρόσθεσα ένα «L», για να γίνει «Hellas».

Το όνομά μας είναι όπως το DNA τής εκπομπής: πολυσυλλεκτικό, που χωρά τους πάντες, ενωτικό και πολύ πολύ νόστιμο.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το «Hellas Pindakaas»; Πώς και πότε θα μπορούσε να ακούσει κάποιος την εκπομπή;

Η εκπομπή φιλοδοξεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, αλλά, παράλληλα, να φέρει την ελληνική κουλτούρα πιο κοντά στην ολλανδική κοινότητα.

Πώς θα γίνει αυτό; Από το 2015 και μετά φτιάξαμε τη δίγλωσση ιστοσελίδα μας, το hellaspindakaas.com, ενώ ξεκινήσαμε εκπομπές και στα Αγγλικά. Με τον τρόπο αυτόν, η εκπομπή έχει στόχο να γίνει γέφυρα που θα φέρει όλους τους εκπατρισμένους πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα. Παράλληλα όμως ενημερώνει τους πάντες και για ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία, προσφέροντας συμβουλές –όσο μπορεί– σε θέματα που αφορούν τη ζωή των ξένων εδώ. Αποτελεί έναν ραδιοφωνικό «μπούσουλα» για το πώς είναι η ζωή των εκπατρισμένων στην Ολλανδία – όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των υπολοίπων.

Στο Άμστερνταμ κατοικούν περισσότερες από 180 διαφορετικές εθνικότητες. Ώς τώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε, ως καλεσμένους στην εκπομπή, άτομα από τουλάχιστον 50 διαφορετικές εθνικότητες. Μπορεί να ακούγεται ακατόρθωτο, φιλοδοξούμε ωστόσο να φιλοξενήσουμε κόσμο και από τις 180.

Ένας άλλος στόχος είναι να ακολουθήσει και ένα τηλεοπτικό «Hellas Pindakaas» – αυτό όμως θα πάρει καιρό…

Πέραν του ραδιοφώνου, με το οποίο ασχολείστε εθελοντικά, τι άλλο κάνετε, επαγγελματικά, στην Ολλανδία;

Η αλήθεια είναι ότι στην Ολλανδία οι δουλειές είναι πλέον σαν τα κινητά: ουδείς έχει μόνο μία. Όλοι κάνουν και κάτι άλλο παράλληλα. Όταν ήταν καλές οι εποχές, έγραφα από εδώ για ελληνικά μέσα, όπως το σαλονικιώτικο περιοδικό «Soul» και αργότερα για το lifo.gr. Με την κρίση αυτά κόπηκαν και έτσι άρχισα να ψάχνομαι αλλού. Αυτήν τη στιγμή κάνω διαλέξεις ως freelancer, είμαι όμως και σύμβουλος σπουδών στο πανεπιστήμιο της Χάγης, όπου σπούδασα. Παράλληλα, βοηθάω κι έναν έλληνα φίλο σε ένα ξενοδοχείο γερμανικών συμφερόντων.

«ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΕΛΑΜΠΑΝ ΑΠΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ 2010, ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥΣ – ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ ΤΥΠΟΥ ‘Α, ΗΡΘΕΣ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ;’ Ή ‘ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΚΑ;’. Ο ΜΕΣΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ –ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ– ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΜΕΣΑ».

Ζείτε στην Ολλανδία από το 1999, πολύ πριν από την κρίση και την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Ποιος ήταν ο λόγος, για τον οποίο αποφασίσατε να μετεγκατασταθείτε εκεί;

Ήθελα να ζήσω μια ζωή ελεύθερη από το στενό ελληνικό πλαίσιο που προσέφερε τότε η Θεσσαλονίκη. Έφυγα σε μιαν εποχή που η Θεσσαλονίκη έμοιαζε να περνάει καλά, με τους καφέδες τους ατέλειωτους στην παραλία, με τα στέκια και τα σφηνάκια και τους μεζέδες, με την Έκθεση, τα Δημήτρια και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Κάπου όμως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά… Ένιωθα ότι κάπου η πόλη είχε χάσει τον προορισμό της, ότι βάδιζε με τον αυτόματο πιλότο, με ηγεσίες και τοπικούς άρχοντες κατώτερους των περιστάσεων, των αναγκών και των δυνατοτήτων της – μιλάω για μια σειρά από δημάρχους που αποδείχθηκαν όχι μόνον ανίκανοι, αλλά και επικίνδυνοι.

Αυτό ήταν το αρχικό κίνητρο, συνδυασμένο με τη δική μου ανάγκη να ζήσω και κάπου αλλού, κάπου διαφορετικά, να δω πώς αλλιώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα, να πάρω ιδέες για μια ζωή πιο γεμάτη και πιο πλούσια, πιο δεκτική στο διαφορετικό, το καινούργιο και το προοδευτικό. Ήρθα αρχικά ως φοιτητής Εράσμους και μετά απλώς δεν γύρισα πίσω.

Από την προσωπική σας εμπειρία, πώς είναι η συνύπαρξη Ολλανδών και Ελλήνων; Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες των δύο λαών;

Η συνύπαρξη των δύο ομάδων ήταν πολύ πιο ομαλή πριν από την κρίση. Προ κρίσης, τα πρόσωπα των Ολλανδών έλαμπαν από ευχαρίστηση και χαρά, όταν τους έλεγες ότι είσαι Έλληνας.

Μετά το 2010, τα πρόσωπα των Ολλανδών έχασαν τη λάμψη τους – τη θέση τής χαράς πήρε ο κυνισμός και τα αστειάκια τύπου «Α, ήρθες εδώ, για να ζητήσεις διαβατήριο;» ή «Μέχρι πότε θα σας σώζουμε με νέα δανεικά;». Ο μέσος Ολλανδός –μη νομίζετε– ενημερώνεται από πολύ συγκεκριμένα, περιορισμένης αξιοπιστίας μέσα. Η πιο δημοφιλής εφημερίδα είναι η «De Telegraaf», εφάμιλλη σε ποιότητα με τη «Sun», την ταμπλόιντ εφημερίδα τής Βρετανίας. Η «Telegraaf» κρεμούσε στα μανταλάκια τούς Έλληνες σε κάθε έκδοσή της και ο κόσμος πίστευε ό,τι φανφάρα τούς πουλούσε. Ας μη γελιόμαστε: μόλις ένα μικρό μέρος τής ολλανδικής κοινωνίας –οι καλλιεργημένοι, οι διαβασμένοι, οι κοσμογυρισμένοι, όπως συμβαίνει και στα δικά μας τα πράγματα– κράτησε ψηλά τη σημαία τής συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης με τους Έλληνες.

Όσον αφορά τις ομοιότητες, μπορεί η νοοτροπία των Ολλανδών να είναι όντως πολύ διαφορετική από αυτήν των Ελλήνων, αλλά, αν βγάλεις το περιτύλιγμα που λέγεται «κουλτούρα», οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι. Και εδώ υπάρχουν ολλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν τριήμερες άδειες από τη σημαία. Και εδώ υπάρχουν τεμπέληδες εργαζόμενοι, που σκαρφίζονται διάφορα για να μη πάνε στη δουλειά, όπως το πολύ δημοφιλές burn down (η υπερκόπωση). Και εδώ οι έμποροι θέλουν το έξτρα κατιτίς, για να κλείσει η δουλειά (κάτι που μου έχει εκμυστηρευτεί και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε παλαιότερη εκπομπή, καθώς έχει εμπειρία από δουλειές στην Ολλανδία). Και εδώ υπάρχει φοροδιαφυγή – μάλιστα, η Ολλανδία έχει χαρακτηριστεί ως ο υπ’ αριθμόν «δύο» φορολογικός παράδεισος στην ΕΕ. Ο υπ’ αριθμόν «ένα» είναι το Λουξεμβούργο – Κάτω Χώρα κι αυτό…

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό να πετύχει τους στόχους του;

Κοιτάξτε… Τα πράγματα δυσκόλεψαν κι εδώ με την κρίση. Σε άλλο επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά δυσκόλεψαν. Ο ανταγωνισμός για μια καλή δουλειά χτύπησε ταβάνι. Ένα είναι όμως το μόνο σίγουρο: δουλειές υπάρχουν – και υπάρχουν ακόμη και μετά το κύμα των Ευρωπαίων που ήρθε σωρηδόν, για να βρει την τύχη του στην Ολλανδία. Απλώς, οι δουλειές αυτές δεν πληρώνουν και πολύ καλά, ενώ το κόστος ζωής ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Και κάτι ακόμη: ό,τι σου δίνει η Ολλανδία με το ένα χέρι, στο παίρνει με το άλλο. Δύσκολο να κάνεις περιουσία, όπως συνέβαινε κάποτε. Δύσκολο να βάλεις κάτι στην άκρη. Ειδικά το Άμστερνταμ θα γίνει το νέο Παρίσι ή το νέο Λονδίνο πολύ σύντομα.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό προ κρίσης σε σχέση με όσους έφυγαν κατά τη διάρκειά της;

Ναι. Τότε ήταν επιλογή μας να έρθουμε εδώ, ενώ μετά την κρίση ο κόσμος αναγκάστηκε να έρθει. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον από την Ελλάδα που θέλει να μεταναστεύσει στην Ολλανδία ή γενικά στο εξωτερικό;

Να προετοιμαστεί καλά. Πλέον, με το ίντερνετ δεν υπάρχει δικαιολογία. Να έρθει πρώτα να κάνει μια αναγνωριστική επίσκεψη. Να έρθει εδώ και από εδώ να προσπαθήσει να βρει σπίτι και δουλειά, όχι από Ελλάδα. Να προσέχει τις απάτες. Να είναι δεκτικός στη νέα πραγματικότητα και να μην είναι στενόμυαλος. Να μην το κάνει σαν αγγαρεία. Να το δει ως μιαν ευκαιρία να ανοίξουν λίγο οι ορίζοντές του.

Η επιστροφή στην Ελλάδα υπάρχει ως σκέψη στο μυαλό σας;

Ναι, φυσικά. Το ζητούμενο όμως είναι πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις. Δεν το βλέπω για τώρα κοντά, πάντως… Ιδιαίτερα όσο βλέπω τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τρομάζω ότι θα γυρίσω σε μια χώρα αγνώριστη από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Θέλω να πιστεύω ότι, όσο τα πράγματα θα στρώνουν, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα θυμηθούν όλα αυτά που τους ενώνουν και θα κάνουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ελληνικό πνεύμα και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες