Έκατσε σε ένα κόκκινο παγκάκι στο πάρκο Τσιρογιάννη. Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026, ώρα μία το μεσημέρι. Είχε κρύο τσουχτερό με υποψία βροχής.
Φωτογραφίες, βιντεοσκόπηση: Σάκης Γιούμπασης.

Ενόψει Αγίου Βαλεντίνου, σκέφτηκα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό για ζητήματα καρδιάς. Βρεθήκαμε μία από τις πιο παγωμένες ημέρες του Ιανουαρίου. Παρότι μέρα μεσημέρι, η κίνηση ήταν περιορισμένη. Η μουντάδα του καιρού έσπασε αμέσως με το χιούμορ του: «Καλά κάνατε και διαλέξατε καρδιολόγο και όχι ιατροδικαστή» λέει πριν καν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας. Δίκιο είχε. «Η καρδιά είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος παγκοσμίως, δεν είναι ο καρκίνος». Για φαντάσου να πεθάνεις από καψούρα ή από στενοχώρια, να μην αντέξει η καρδιά σου τα ξαφνικά «φτερουγίσματα»: «Το αίσθημα παλμών μπορεί να σημαίνει ότι είσαι ερωτευμένος. Μπορεί όμως να είναι και κάτι ανησυχητικό, όπως μια αρρυθμία, π.χ. μια κολπική μαρμαρυγή». Σωστά, οι καρδιές δεν είναι άχρονες, έχουν κι αυτές τον δικό τους ρυθμό.
Τον ρωτάω αν είναι επικίνδυνος για την καρδιά ο έρωτας. Παρότι από μία ηλικία και μετά (συνοδευόμενος από κάπνισμα, περιττά κιλά και άλλα τερτίπια της μοναξιάς) εγκυμονεί κινδύνους, ο γιατρός δίνει προτεραιότητα στην ψυχική υγεία: «Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να πάσχεις από κατάθλιψη, μελαγχολία, έντονο στρες, τέλος πάντων, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών συμβαμάτων». Χαμογελάει πηγαία — ο ρυθμός που εξηγεί είναι σταθερός, δεν χρησιμοποιεί αποθαρρυντικούς όρους και, το κυριότερο, έχει πιάσει το νόημα. Ο λόγος του ακροβατεί ανάμεσα στην επιστημονική διάσταση και τους συμβολισμούς για τον έρωτα. Σαν τον έρωτα που σκάει κατακούτελα, αιφνίδιο είναι και το έμφραγμα. Δεν κάνει διακρίσεις.
«Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που δεν θα δώσει προειδοποίηση. Οπότε εκεί, σε περίπτωση απειλής αιφνίδιου θανάτου, σώζουν η ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση. Στο εξωτερικό και τα δύο είναι πολύ διαδεδομένα, στην Ελλάδα τώρα γίνεται μια προσπάθεια». Μου περιγράφει ότι πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στην κλινική με ψυχολογικής φύσεως προκάρδιο άλγος. Κοινώς, με ψυχοπλάκωμα. Άλλοι το βάρος στο στήθος το περιγράφουν «σαν να τους πάτησε ελέφαντας». Σε κάθε περίπτωση, η καρδιά είναι ευαίσθητη. Και χρειάζεται προφυλάξεις. Όχι στο κάπνισμα, ναι στη γυμναστική. Όχι στο άγχος, ναι στην ψυχική ηρεμία. Όχι σε όλα, ναι στον έρωτα. Στον έρωτα σε επανάληψη. Στην κατάφαση της ζωής.
Δείτε τη συζήτηση του Citymag με τον καθηγητή Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Γιώργο Γιαννακούλα εδώ:
Ιστορίες ζωής από γνωστούς κι αγνώστους. Χωρίς φίλτρο. Κάθε μήνα. Στο παγκάκι.












