Μειωμένη σε σχέση με πέρσι, αλλά καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν ήταν η εορταστική κίνηση στην αγορά τής Θεσσαλονίκης το Πάσχα, με τα κρεοπωλεία και τα συνοικιακά καταστήματα να αναδεικνύονται σε μεγάλους κερδισμένους των ημερών.
«Ξεπουλήσαμε», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές που περίμεναν πτώση τιμών στα αμνοερίφια για αγορές τής τελευταίας στιγμής «τελικά ή δεν έφαγαν ή τα προμηθεύτηκαν ακριβότερα έναντι αυτών που έκαναν σωστό προγραμματισμό».
Η εορταστική κίνηση
Οι φετινές πωλήσεις αμνοεριφίων καταγράφηκαν αυξημένες κατά 40% συγκριτικά με το Πάσχα τού 2019, ενώ κατά 10% ενισχύθηκε η ζήτηση σε πουλερικά. Πτώση 5%-10% σημείωσαν οι πωλήσεις στο χοιρινό και 40% στα βοοειδή: «Τα αμνοερίφια πουλήθηκαν από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία στην τιμή των 8,30-8,80 ευρώ/κιλό, παρά το ότι οι αγορές που έγιναν από τα σφαγεία τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν σε υψηλότερη τιμή», σημειώνει ο κ. Κεσίδης.
ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΕ 9-11,80 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ, ΑΠΟ 5-7 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ, ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΣΗΣ. ΠΑΝΤΩΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΕΡΣΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΩΣ ΚΑΙ 80% ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
«Ενώ μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη επικρατούσε ‘νέκρα’, το διήμερο που ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή η κίνηση αυξήθηκε» αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ), Άρης Ανδρεάδης. Αποδίδει, μάλιστα, αυτήν την εξέλιξη και στο γεγονός ότι «τελείωσαν τα αρνιά και τα κατσίκια από τα συνοικιακά μαγαζιά και έτσι ο κόσμος αναγκάστηκε να κατέβει στο κέντρο για τις αγορές του». Προσθέτει, δε, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες πριν από το Πάσχα η τιμή των αμνοεριφίων αυξήθηκε σε 9-11,80 ευρώ/κιλό, από 5-7 ευρώ/κιλό, «λόγω της ζήτησης». Πάντως, «σε σχέση με το Πάσχα πέρσι η κίνηση φέτος καταγράφηκε μειωμένη ώς και 80% (σ.σ.: στο ιστορικό κέντρο)», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Είπαμε το ψωμί… ψωμάκι
Μειωμένη κίνηση ώς και 40% «είδαν» φέτος οι αρτοποιοί συγκριτικά με το περσινό Πάσχα, ωστόσο οι παραδόσεις σε βαφτιστήρια έκαναν θραύση, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια: «Oι φούρνοι δουλέψαμε πολύ καλά το τριήμερο από τη Μεγάλη Πέμπτη. Καλύτερα από όλο αυτό το διάστημα που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού» σημειώνει, για να προσθέσει: «Καταφέραμε να βγάλουμε ένα ποσό, για να καλύψουμε κάποιες υποχρεώσεις μας».
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ 50% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ, ΜΑΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ: «ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΧΑΜΕ, ΑΛΛΑ Η ΣΑΚΟΥΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΄ΔΥΝΑΜΗ’», ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.
Παρά το γεγονός, δε, ότι οι αρτοποιοί δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις φετινές ανάγκες των καταναλωτών, ώστε να προσδιορίσουν και την παραγωγή τους, υπήρξε επάρκεια. Την τιμητική τους είχαν τα τσουρέκια και τα πασχαλινά βουτήματα, σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-13 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ/κιλό το γεμιστό.
Φάγαμε γλυκά – όχι όμως αρκετά…
«Καλύτερα από το προσδοκώμενο, αν και με μείωση 50% σε σχέση με το περσινό Πάσχα» κινήθηκαν τα ζαχαροπλαστεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριο Παπαδόπουλο. «Επισκεψιμότητα είχαμε, αλλά η σακούλα δεν είχε ΄δύναμη’», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Οι καταναλωτές «ψήφισαν» και φέτος όλα τα σοκολατοειδή: «Την τιμητική του είχε το λαγουδάκι που φορά τη μάσκα, προσαρμοσμένο κι αυτό στην εποχή που ζούμε…», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, με το απλό τσουρέκι να πωλείται προς 10-14 ευρώ/κιλό και τα γεμιστά ανάλογα με το βάρος τους, ανά τεμάχιο.










