






Είναι σπάνιοι οι άνθρωποι που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να τους βλέπεις να ξεδιπλώνουν το όραμά τους – είναι σίγουρο ότι κάπου καλά θα τους οδηγήσει. Μαζί με αυτούς κι εμάς.
Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2021, ο Κωνσταντίνος Γραβάνης, ένας νεαρός άνδρας με καταγωγή από την Ελασσόνα, ξεκίνησε με μια καλή ιδέα και υλικά το μεράκι και την (πολλή) προσωπική εργασία. Ήταν εκείνη τη χρονιά που άνοιξαν τις πόρτες τους οι Πίτες της Κυρά-Σόφης – ένας χώρος που αποτίει φόρο τιμής στις παραδοσιακές ελληνικές πίτες, φτιαγμένες με χειροποίητο φύλλο και τα αγνότερα υλικά, ακριβώς όπως είχε διδάξει τον Κωνσταντίνο η μητέρα του. Δεν είναι τυχαίες οι ουρές καθημερινά έξω από το μαγαζί στα «ορεινά» της Βενιζέλου, όπου Θεσσαλονικείς και επισκέπτες στην πόλη κάνουν ουρές για να δοκιμάσουν χειροποίητη (το φύλλο ανοίγεται κυριολεκτικά μπρος στα μάτια σας), μαμαδίστικη τυρόπιτα, αλλά και κοτόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, νηστήσιμες και vegan επιλογές.
Το επόμενο βήμα αυτού του μαγειρικού success story γράφτηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2023, όταν μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα (και πάλι επί της οδού Βενιζέλου) άνοιξε το Παραδοσιακό Σουβλατζίδικο του Κυρ-Γιώργη. Ένας «ναός» αφιερωμένος στο αυθεντικό σουβλάκι σε κάθε πιθανή εκδοχή του (πρόβειο, από αρνί, από μοσχάρι, από χοιρινό ή από κοτόπουλο), δίπλα σε τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια και σε χειροποίητα λουκάνικα από την Ελασσόνα.
Το 2024 έφερε τα επόμενα δύο βήματα του Κωνσταντίνου: την Παραδοσιακή Κρεαταγορά του Κυρ-Γιώργη, ακριβώς δίπλα στο σουβλατζίδικο, όπου θα βρείτε εκλεκτά ελληνικά κρέατα (τα ίδια που ψήνονται στο σουβλατζίδικο, πάντοτε από ντόπιους παραγωγούς, τους οποίους οι άνθρωποι του Κυρ-Γιώργη γνωρίζουν προσωπικά), για να τα πάρετε και να τα ετοιμάσετε στο σπίτι σας. Αλλά και το Μπιφτεκάδικο του Κυρ-Γιώργη, στην οδό Ζεύξιδος, με μπέργκερς, σάντουιτς και hot-dogs «α λα Γκρέκα» (οι ονομασίες τους προϊδεάζουν για το τι θα απολαύσουμε: «Κρανιά», «Βερδικούσια», «Σαραντάπορο», «Δεσκάτη», «Μεγάλο Ελευθεροχώρι» και πάει λέγοντας).
Η φετινή χρονιά έφερε το νέο «παιδί» της γαστριμαργικής οικογένειας του Κωνσταντίνου: το Καφεμαγειρείο Κυρά Σόφη η Ελασσονίτισσα, στην πλατεία Ναυαρίνου. Έναν όμορφο χώρο που ανοίγει τις πόρτες του στις 10 το πρωί για καφεδάκι στη χόβολη και πρωινό της γιαγιάς (με αβγά, ομελέτες και όλα τα καλούδια – σημειωτέον ότι, πρώτον, μπορείτε να παραγγείλετε την κάρτα του πρωινού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και, δεύτερον, ο καφές είναι Valenio, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος που μπορείτε να απολαύσετε) και πάει ώς αργά το βράδυ με παραδοσιακά πιάτα με ψάρι ή κρέας (από το κρεοπωλείο του Κυρ-Γιώργη, εννοείται). Στη δική μας επίσκεψη δοκιμάσαμε ένα μοσχαράκι γιουβέτσι του ονείρου, το πιλάφι με προβατίνα και πρόβειο γιαούρτι (από την πρώτη πιρουνιά καταλάβαμε γιατί έγινε τόσο γρήγορα σήμα κατατεθέν του καφεμαγειρείου), τρυφερά και πολύ ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, αλλά και δεξιοτεχνικά και πεντανόστιμα ντολμαδάκια (επιφυλαχθήκαμε να δοκιμάσουμε πιάτα με ψαρικά στην επόμενη επίσκεψή μας). Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτές, αλλά και πολλές ακόμη νοστιμιές με κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, τσίπουρο και κρασί που φτιάχνονται ειδικά για την «Κυρά-Σόφη» και, φυσικά, μπίρες.
Η συμβουλή μας: όπου και να είστε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Σεπτεμβρίου, φροντίστε ο δρόμος να σας φέρει από την πλατεία Ναυαρίνου. Ο Κωνσταντίνος, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους καταστηματάρχες της περιοχής, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ετοιμάζουν για όλους εμάς ένα μεγάλο, αυθεντικό, παραδοσιακό πανηγύρι, με πολλή μουσική και με ελεύθερη είσοδο. Να μια καλή ευκαιρία να μάθουμε πώς γλεντούν στη Θεσσαλία!
Info: Καφεμαγειρείο Κυρά Σόφη η Ελασσονίτισσα, Σπύρου Λούη 2 (πλατεία Ναυαρίνου), Τ. 231 022 0043. Κυρά-Σόφη, Ελ. Βενιζέλου 55, Τ. 231 026 5414. Παραδοσιακό Σουβλατζίδικο του Κυρ-Γιώργη, Ελ. Βενιζέλου 54, Τ. 231 023 5156. Παραδοσιακή Κρεαταγορά του Κυρ-Γιώργη, Ιουστινιανού 8. Το Μπιφτεκάδικο του Κυρ-Γιώργη, Ζεύξιδος 4, Τ. 231 023 5174. Στο Facebook: kyrgiorgis, ikouzinatisgiagias Στο Instagram: kyr_giorgis_skg, kyra.sofi Στο TikTok: @kyrgiorgis



