
Τη 2η Γιορτή Ανακύκλωσης Μαγειρικών Σκευών και Τηγανελαίου, μια φιλική προς το περιβάλλον εκδήλωση, διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, στις 18 Ιουνίου, στο δημαρχείο, από τις 08:00 ώς τις 20:00. Στο πλαίσιό της, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες να ανανεώσουν την κουζίνα τους, ανακυκλώνοντας τις παλιές κατσαρόλες, τα τηγάνια και τις κουτάλες τους (πλαστικά, μεταλλικά), καθώς και τα χρησιμοποιημένα λάδια τους, βοηθώντας στη δημιουργία της βιώσιμης πόλης που ονειρευόμαστε. Ανακυκλώνοντας το τηγανέλαιο, συνεισφέρουμε στη μείωση έκλυσης αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 90%, δεν μπλοκάρουμε τις αποχετεύσεις μας, βοηθάμε τους βιολογικούς καθαρισμούς (άρα και την τσέπη μας) και ωφελούμε το περιβάλλον.
Από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, οι δημότες θα μπορούν να φέρνουν τα παλιά και φθαρμένα μαγειρικά τους σκεύη, τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα μεγάλο, πράσινο «G» (το λογότυπο του δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξή του στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO) και στη συνέχεια θα τα παραλάβει η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας για ανακύκλωση. Τα τηγανέλαια (σε πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρου) θα τοποθετηθούν στους ειδικούς κάδους της εταιρείας Πράσινο Λάδι και θα προωθηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ. Με την παράδοση του σκεύους ή του τηγανελαίου, οι Θεσσαλονικείς θα παραλαμβάνουν μία γλάστρα.
Μαζί, στις 18 Ιουνίου, θα «μαγειρέψουμε» ένα καλύτερο αύριο για όλους. Η ενεργή συμμετοχή όλων μας θα δώσει νέα πνοή στο περιβάλλον όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, του οποίου μέλος είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της εταιρείας Πράσινο Λάδι και της εταιρείας σπόρων Agris ΑΕ.











