
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εκπαιδευτικό -Ερευνητικό Αγρόκτημά της αποτελούν σήμερα μία από τις πιο δυναμικές εστίες έρευνας και καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Αγρόκτημα είναι ένα ενεργό εργαστήριο, όπου μαθητές όλων των ηλικιών κάνουν πρακτική άσκηση στην αγροτική παραγωγή, τη ζωική παραγωγή, την αγροτική οικονομία, τη διαχείριση φυσικών πόρων και την τεχνολογία τροφίμων και ποτών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες αγρότες, μαθητές, φοιτητές πανεπιστημίου και άλλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να συμμετάσχουν και να μάθουν. Αποτελείται από τα τμήματα του Βουστασίου-Γαλακτοκομείου, του Πτηνοτροφείου και της Φυτικής Παραγωγής.
Τα προϊόντα
Γάλα πλήρες και γάλα με χαμηλά λιπαρά • Παραδοσιακό γιαούρτι • Στραγγισμένο γιαούρτι πλήρες και ελαφρύ • Ημίσκληρο τυρί τετράμηνης ωρίμανσης • Αυγά Ω3 • Αυγά αχυρώνα Ω3. Στο κατάστημα πώλησης προϊόντων του Αγροκτήματος, το οποίο βρίσκεται εντός του campus της Σχολής, ο καταναλωτής μπορεί, επιπλέον, να βρει: Χυλοπίτες • Τραχανά • Λάδι • Αρωματικά φυτά • Κριθαράκι • Ξινόμαυρο κρασί • Γαλοπούλες • Βούτυρο • Ξύδι • Τσίπουρο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικών, πτηνοτροφικών και φυτικών προϊόντων του Αγροκτήματος στηρίζουν το πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος.
Με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα και με αποστολή που εστιάζει στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την πράξη, η Σχολή έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια ισχυρή ταυτότητα: συμβάλλει στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ζητήματα έρευνας και παραγωγής νέων προϊόντων, που απαντούν στις ανάγκες του αύριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει συνδεθεί ιστορικά με πρωτοπορίες που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής αγροδιατροφής. Η πρώτη παστερίωση γάλακτος στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της, θέτοντας τις βάσεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αργότερα, η παραγωγή αυγών εμπλουτισμένων με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτέλεσε επίτευγμα ερευνητικής συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προσφέροντας στους καταναλωτές ένα προϊόν με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για παραδείγματα που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η συνεργασία και η καινοτομία μεταφράζονται σε άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και βιώσιμη γεωργία: Το σπουδαίο ερευνητικό έργο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μέσω του HUB καινοτομίας της
Μέσω του Κόμβου Καινοτομίας της (HUB ΑΓΣ), η Σχολή συμμετέχει σε πολυάριθμα εθνικά και ευρωπαϊκά έργα. Αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και προωθούν τη μετάβαση στη Γεωργία Ακριβείας και την Κυκλική Βιοοικονομία.
Μέσα από έργα όπως τα Recharging Youth και Little Green Farmers, εκπαιδεύει νέους και παραγωγούς, δημιουργεί θεματικές ομάδες και αναπτύσσει προγράμματα κατάρτισης που ενισχύουν τις δεξιότητες και συμβάλλουν στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, με έργα όπως τα Smart Farming, Biocircular, TrustTrace, Prespa Beans και Rodhope Stevia, εισάγει τεχνολογίες αιχμής (όπως αισθητήρες, UAV και συστήματα ιχνηλασιμότητας DNA και ισοτοπικών προφίλ), μειώνοντας τις εισροές και ενισχύοντας την ποιότητα των προϊόντων.
Στον τομέα των εξειδικευμένων καλλιεργειών, έργα όπως τα Thriving Land, O’SAVE, Optima και Elaiorama στηρίζουν παραγωγούς σε αρωματικά φυτά, ελιές, φασόλια, ακρόδρυα, αμπέλια και στέβια, προωθώντας νέες τεχνικές και πιστοποιημένη ποιότητα.
Στη ζωική παραγωγή, τα έργα Mountain Meat, Digi Meat και Pro-LAMB αναδεικνύουν τις ελληνικές, αυτόχθονες φυλές βοοειδών και προβάτων, ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία και τη βιοποικιλότητα μέσω τεχνολογιών ακριβείας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κυκλική οικονομία αποτελούν, επίσης, βασικούς πυλώνες δράσης. Στα έργα InoFA cluster, DigiAgriFood και BBioNets, αναπτύσσει ψηφιακές υποδομές, ενισχύει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και προωθεί την κυκλική χρήση βιομάζας, δημιουργώντας κόμβους καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης. Η αγροδιατροφή συνδέεται με άλλους τομείς μέσω έργων όπως τα SANI, PATMOS, CRETA Vegetables και Evoia Meta, ενισχύοντας τη σχέση της γεωργίας με τον τουρισμό, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, έργα όπως τα NextFood, EnCycLEd, AGRI-SOCIAL και CipherEngine προωθούν νέα μοντέλα εκπαίδευσης, ψηφια- κές δεξιότητες και κοινωνική καινοτομία, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, το STEM και την αγροτική επιχειρηματικότητα.
Τέλος, στον τομέα του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, το HUB της ΑΓΣ συμμετέχει σε έργα όπως τα ECHO, INSPIRE και Stevia-PRO, ενσωματώνοντας μεθοδολογίες για τη διατήρηση εδαφών, οικοσυστημάτων και τοπικών ποικιλιών, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα. Με την πολυεπίπεδη συμμετοχή του, έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπαίθρου.

Πρωτοπορία στην έρευνα και την καινοτομία της αγροδιατροφής: Η έρευνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καινοτομία, την αγορά εργασίας και την άμεση εφαρμογή στο πεδίο στις εγκαταστάσεις του Perrotis College
Η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Perrotis College ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό κλάδο. Μέλη του διδακτικού προσωπικού είναι επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία ή/και στελέχη σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, προσφέροντας στους σπουδαστές απευθείας σύνδεση με τις τελευταίες τάσεις αλλά και τις απαιτήσεις του κλάδου. Η έρευνα –όπως και η εκπαιδευτική εμπειρία– είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καινοτομία, την αγορά εργασίας και την άμεση εφαρμογή στο πεδίο. Η ερευνητική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από τη φυτική και ζωική παραγωγή έως τη διαχείριση πόρων, τη βιωσιμότητα και τη διατροφή. Το προσωπικό, οι ερευνητές και οι σπουδαστές εργάζονται σε υπερσύγχρονα εργαστήρια και πιλοτικές μονάδες, εφαρμόζοντας μεθόδους αιχμής στη Βιοτεχνολογία, τη Μικροβιολογία Τροφίμων, τη Γεωργία Ακριβείας και την Ανάλυση Δεδομένων.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και Διαχείρισης πρωτοπορεί στην καινοτομία στον γεωργικό τομέα, αναπτύσσοντας λύσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της σύγχρονης γεωργίας. Η έρευνα στην Γεωργία Ακριβείας επικεντρώνεται στη χρήση drones (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ) και ειδικών λογισμικών σε συνδυασμό με εργαλεία τηλεπισκόπησης, για τη δημιουργία εξειδικευμένων χαρτών λίπανσης, φυτοπροστασίας και χαρτών απόδοσης για την ορθολογική εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων και βιοδιεγερτών, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση των καλλιεργειών και τον περιορισμό των εισροών. Σε ό,τι αφορά την Αναγεννητική Γεωργία και τη Γεωργία του Άνθρακα, εστιάζεται στην εφαρμογή πρακτικών όπως τα φυτά εδαφοκάλυψης, η μειωμένη ή μη κατεργασία του εδάφους, η χρήση βιοδιεγερτών, οργανικών λιπασμάτων και μικροβιακών βελτιωτικών εδάφους, καθώς και βιολογικές μέθοδοι φυτοπροστασίας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της γονιμότητας και της ποιότητας του εδάφους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των αγροτικών συστημάτων, τη μείωση των εισροών και τη δέσμευση άνθρακα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON, το Perrotis College αποτελεί κύριο στέλεχος ενός Carbon Farming Living Lab (LILAS4SOILS), όπου εφαρμόζει και αξιολογεί πρακτικές Αναγεννητικής Γεωργίας, ενώ αναπτύσσει μεθοδολογίες για τον αξιόπιστο υπολογισμό της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος, αξιοποιώντας το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεών του. Τέλος, αναπτύσσονται καινοτόμα υδροπονικά συστήματα με επιπλέοντες δίσκους και τεχνολογία θρεπτικού φιλμ (Nutrient Film Technique – NFT), καθώς και νέα υποστρώματα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με τη χρήση δύο καινοτόμων τεχνολογιών, του εμπλουτισμού του νερού με νανοφυσαλίδες και ειδικής συσκευής που εκπέμπει εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο, τα συστήματα αυτά μειώνουν τα προβλήματα αλατότητας και αυξάνουν την απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών.
Στο τελευταίο έτος των προπτυχιακών τους σπουδών αλλά και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι σπουδαστές στον κλάδο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων καλούνται να αξιοποιήσουν τη γνώση και τις δεξιότητες όλων των προηγούμενων ετών στην παρασκευή ενός νέου, καινοτόμου προϊόντος που να καλύπτει τις τάσεις της αγοράς. Η σύλληψη της ιδέας και η παρασκευή και ανάλυση πραγματοποιούνται από τους φοιτητές στα σύγχρονα εργαστήρια ανάπτυξης νέων προϊόντων. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, οι σπουδαστές κατανοούν σε βάθος τις απαιτήσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων – από την επιλογή των πρώτων υλών και της επεξεργασίας μέχρι τον τρόπο διάθεσης και αποθήκευσης ενός οργανοληπτικά αποδεκτού προϊόντος. Η έρευνα του τμήματος εκτείνεται σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων – από την ολιστική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων ώς τον χαρακτηρισμό προϊόντων ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική αγορά. Η διερεύνηση της επίδρασης των αγρονομικών πρακτικών και των συνθηκών παραγωγής και αποθήκευσης στα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδου από ελληνικές ποικιλίες αποτελεί ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή τεχνικών επιταχυνόμενης παλαίωσης σε προϊόντα που επιδέχονται βελτίωσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καταναλωτών, γίνεται έρευνα για τη χρήση φυσικών αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ουσιών, με στόχο τη δημιουργία μιας «καθαρής ετικέτας», ενώ ταυτόχρονα μελετώνται η ανάπτυξη και ο χαρακτηρισμός βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τμήμα του οποίου φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, μελετάται η επίδραση της χρήσης εντόμων ως ζωοτροφής στα χαρακτηριστικά του κρέατος.
Καθώς το επιστέγασμα της σπουδαστικής πορείας είναι η πτυχιακή εργασία, που πάντοτε περιλαμβάνει εργαστηριακή έρευνα, όλοι οι σπουδαστές εμπλέκονται στις ερευνητικές δραστηριότητες. Η ευελιξία, η κριτική ικανότητα και η διευρυμένη αντίληψη των αποφοίτων, που κατακτώνται μέσω αυτής της διαδικασίας, τους ξεχωρίζουν και τους καθιστούν περιζήτητους σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.












