Παρά το νεαρό τής ηλικίας του, το απόσταγμα σταφυλής από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής μετρά ήδη δεκάδες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η φήμη τού ποτού (που σε γεύση και χαρακτηριστικά είναι κοντά στο γνωστό μας μπράντι) έχει εξαπλωθεί απ’ άκρου εις άκρο τής γης. Μάλιστα, βρέθηκε μέχρι και σε διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 3.500 αποστάγματα απ’ όλον τον κόσμο – και, παρά το γεγονός ότι ήταν η παρθενική συμμετοχή του σε τόσο μεγάλο διαγωνισμό, κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στην κορυφή τής παγκόσμιας κατάταξης.
«Όταν συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αμερική, δεν είχε καν ολοκληρωθεί η συσκευασία μας με τη σημερινή της μορφή. Περάσαμε από πολλούς και δύσκολους κριτές και, με την πρώτη φορά στα δύσκολα, πήραμε μια σημαντική για εμάς διάκριση: διπλό χρυσό για το design και ασημένιο για την ποιότητα», σημειώνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Πάγκαλος Καζάκης, δημιουργός τού ποτού που «σάρωσε» στον διαγωνισμό. Ακολούθησαν και άλλες διακρίσεις (στο Λονδίνο και σε δεκάδες διαγωνισμούς στη χώρα μας), με το απόσταγμα σταφυλής από το συγκεκριμένο χωριό τής Χαλκιδικής να έχει κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
Ώς την Ιαπωνία
Με τόσα βραβεία στο μπουκάλι του, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετρά ήδη δεκάδες χώρες που το προτιμούν, ανάμεσα τους μέχρι και η μακρινή Ιαπωνία. Οι μυρωδιές του, που ξεπηδούν από το βαθύ, καμπυλωτό ποτήρι που «βουλιάζει» ξαπλωμένο μέσα σε ένα άλλο ποτήρι με καυτό νερό, ξετρελαίνουν και τους Ελβετούς, που είναι φανατικοί λάτρεις του. Στην παγκόσμια αγορά, το απόσταγμα ταξιδεύει σε συνολικά 22 χώρες – από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώς τη Σιγκαπούρη.
Ο κ. Καζάκης αποκαλύπτει το «μυστικό» τού βραβευμένου αποστάγματος, που δεν είναι άλλο από την αγάπη και το πάθος τού ίδιου γι’ αυτό που κάνει. Είναι η προσοχή σε όλα τα στοιχεία του – από την πολύ καλή πρώτη ύλη, με βιολογικό σταφύλι μόνον από τα αμπέλια τής οικογένειας, που μαζεύεται με τα χέρια, ώς τα υλικά, τα οποία είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον: «Στόχος μας είναι να φτάσουν όλα τα αρώματα στο ποτήρι τού καταναλωτή. Αυτός που θα πιει, να γευτεί από την πρώτη γουλιά Ελλάδα – και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να νιώσει την ιεροτελεστία τής παραγωγής. Να μυρίσει και να γευτεί ότι αποστάζεται σε χάλκινα καζάνια και παλαιώνει για πολλά χρόνια σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, σε βαρέλια γαλλικής δρυός, φτιαγμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου από δεξιοτέχνες ειδικούς εξαιρετικών οίκων βαρελοποιίας τής Κεντρικής Γαλλίας», εξηγεί ο κ. Καζάκης. Συμπληρώνει, δε, ότι το απόσταγμα σταφυλής που παράγει προχωρά σε μια πολύ ιδιαίτερη και μακροχρόνια ζύμωση, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: «Αν μια συμβατική ζύμωση γίνεται σε 25-30 μέρες, σ’ εμάς φτάνει μέχρι και τις 180 ημέρες, ώστε να γίνει σιγά σιγά εκχύλιση όλων των γεύσεων μέσα στο ζουμί και να πάμε στην απόσταξη», συμπληρώνει.

Ο Πάγκαλος Καζάκης έμαθε να αγαπά από παιδί τα αμπέλια και τα παράγωγά του. Έβλεπε από μικρός τον πατέρα του, τον κ. Δημήτρη, να φτιάχνει το τσίπουρο – αρχικά για την οικογένεια, μετά για φίλους και γνωστούς. Και, τελικά, το μεράκι μετατράπηκε στη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, το βραβευμένο βιολογικό απόσταγμά του έχει ήδη μπει σε καταλόγους διάσημων εστιατορίων και οι γευσιγνώστες φίλοι τού συγκεκριμένου ποτού, ανοίγοντας ένα μπουκάλι, μεθούν από Ελλάδα και Αιγαίο.
Ο παραγωγός από τη Χαλκιδική έμαθε από τον έμπειρο αμπελουργό μπαμπά του πως καθετί είναι σημαντικό, για να δημιουργηθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στο ποτό, ακόμη και ο τρόπος που είναι φυτεμένα στο κτήμα τα σταφύλια: «Τα σταφύλια είναι σε πλάγιες σειρές, από τον Βορρά προς τον Νότο και από την Ανατολή προς τη Δύση, ώστε, όταν κάνει τη… βόλτα του ο ήλιος, να τα βλέπει απ’ όλες τις πλευρές και να τα ωριμάζει ομοιόμορφα», εξηγεί.
Κάθε φιάλη σφραγίζεται με ανεπεξέργαστο, φυσικό πορτογαλικό φελλό και στέφεται με ένα σκαλιστό, χρυσό δαχτυλίδι, αλλά και τον θυρεό τής οικογένειας, ως μαρτυρία της αφοσίωσής τους στην υψηλή ποιότητα. Όσο για το αυθεντικό χειροτέχνημα, εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα, είναι περιορισμένης παραγωγής, από ένα βαρέλι και μόνο μόνο ποικιλία βιολογικών σταφυλιών ενός αμπελώνα.










