Το Love Unbound Festival 2025 επιστρέφει, φέρνοντας στο προσκήνιο τη θεματική της συναίνεσης μέσα από τον κινηματογράφο, τη συζήτηση και την καλλιτεχνική έκφραση, με δύο ξεχωριστές διοργανώσεις: σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Innovathens | Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, στην Αθήνα, και αύριο Σάββατο 29 Μαρτίου στο Ypsilon, στη Θεσσαλονίκη.
Εξερευνώντας και εμβαθύνοντας στην ισότητα των φύλων και στις διαφορετικές ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, το φεστιβάλ αξιοποιεί την μετασχηματιστική δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού σε ένα πρόγραμμα που το Βρετανικό Συμβούλιο συν-επιμελείται και συν-διοργανώνει με την Parenthesis, σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και το INNOVATHENS | Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Queer Con και της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα.
Στο επίκεντρο και του φετινού προγράμματος βρίσκονται τα Five Films for Freedom 2025,το παγκόσμιο πρόγραμμα ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, το οποίο το Βρετανικό Συμβούλιο συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει με το BFI Flare: London LGBTQIA+ Film Festival. Από την έναρξή του το 2015, το πρόγραμμα Five Films For Freedom έχει φτάσει σε πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων απειλούνται.
Στο παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ Love Unbound θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από συζητήσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών από τη βιομηχανία του κινηματογράφου και των μέσων ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
Σημαντικές παρουσίες
Επίσημες καλεσμένες του φεστιβάλ είναι οι σκηνοθέτριες Dorothy Allen-Pickard και Rosie Morris, δύο δημιουργοί που, μέσα από το έργο τους, θίγουν ζητήματα συναίνεσης, δικαιωμάτων και αναπαράστασης προσωπικών ιστοριών στον κινηματογράφο.
Η Dorothy Allen-Pickard, σκηνοθέτρια με έργο που κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, την περφόρμανς και την αφήγηση, εξερευνά μέσα από τις ταινίες της την αντίσταση των κοινοτήτων, την ψυχική υγεία και την απονομή δικαιοσύνης. Στο Love Unbound Festival 2025θα παρουσιάσει την τελευταία της ταινία, «We Did Not Consent», όπου τρεις γυναίκες που στοχοποιήθηκαν από μυστικούς αστυνομικούς («spy cops») φορούν θεατρικές μάσκες και αναπαριστούν τις τραυματικές τους εμπειρίες, προσπαθώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο της αφήγησής τους. Με πρωτοποριακές τεχνικές αναπαράστασης, η ταινία αποκαλύπτει πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ασφαλής χώρος αποκατάστασης και ενδυνάμωσης.
Η Rosie Morris, ανερχόμενη σκηνοθέτρια με έδρα το Λονδίνο, εστιάζει στη σχέση μεταξύ δημιουργού και υποκειμένου, ενώ το έργο της εξετάζει ζητήματα συναίνεσης και ηθικής στον κινηματογράφο. Η πρόσφατη ταινία της, «My Blonde GF», φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των deepfakes και το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να γίνει εργαλείο έμφυλης βίας. Μέσα από την ιστορία της συγγραφέα Helen Mort, η ταινία αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της μη συναινετικής χρήσης της εικόνας και τη μάχη των θυμάτων να ανακτήσουν τον έλεγχο της αφήγησής τους.
Παράλληλα, εξετάζεται ο κρίσιμος ρόλος της συναίνεσης— όχι μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στον ψηφιακό κόσμο και την καλλιτεχνική δημιουργία, στις δημιουργικές βιομηχανίες.
Το Love Unbound Festival 2025 θα φιλοξενήσει την ακτιβιστική δράση «Το Παζλ για τη ΣυΝΑΙνεση», σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, συνεχίζοντας τον αγώνα για μια κουλτούρα συναίνεσης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και ως μέρος του προγράμματος του British Council «Υouth Connect», θα φιλοξενηθεί ένα εργαστήριο για άτομα ηλικίας 18-35 ετών με σκοπό τη συζήτηση γύρω από την αξία της ισότητας των φύλων στην ηγεσία και τον αδιαμφισβήτητο αντίκτυπό της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συναντάμε καθημερινά σε σχέση με το φύλο στον εργασιακό χώρο.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα Youth Connect | Εργαστήρια για την Ισότητα των Φύλων: Η μεταμορφωτική δύναμη της γυναικείας ηγεσίας και, για εγγραφή, χρησιμοποιήστε τη φόρμα ΕΔΩ.
Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η περφόρμανς «Feminist Spoken Word Performance Poetry: Αμέλια & Μανώλης Νανουρής». Μέσα από slam ποίηση και μουσική, η περφόρμανς αναδεικνύει την έμφυλη ιεραρχία που ενσωματώνεται στις καθημερινές πρακτικές των ανθρώπων, εστιάζοντας στις καταπιεστικές δομές που παρουσιάζουν την καταδυνάστευση του θηλυκού.
Το πρόγραμμα
Αθήνα 28 Μαρτίου 2025, Παρασκευή:
14:00-17:00 | Εργαστήριο Youth Connect | Εργαστήρια για την Ισότητα των Φύλων: Η μεταμορφωτική δύναμη της γυναικείας ηγεσίας.
18:15-18:40 | Προβολή «My Blonde GF»της Rosie Morris.
18:40-19:20 | Προβολή Five Films for Freedom.
19:20-19:45 | Προβολή «We Did Not Consent» της Dorothy Allen-Pickard.
19:45-20:45 | Συζήτηση πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Θοδωρή Αντωνόπουλο. Ομιλητές: Rosie Morris, σκηνοθέτρια. Dorothy Allen-Pickard, σκηνοθέτρια. Πολίνα Μιχάλου, υπεύθυνη Ακτιβισμού, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα. Ηλίας Κατηρτζιγιανόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής, Queer Con.
21:00 – Λήξη | Δικτύωση.
Θεσσαλονίκη 29 Μαρτίου 2025, Σάββατο:
15:00-18:00 | Εργαστήριο Youth Connect | Εργαστήρια για την Ισότητα των Φύλων: Η μεταμορφωτική δύναμη της γυναικείας ηγεσίας.
18:15-18.40 | Προβολή «My Blonde GF» της Rosie Morris.
18:40-19:20 | Προβολή Five Films for Freedom.
19:20-19:45 | Προβολή «We Did Not Consent» της Dorothy Allen-Pickard.
19:45-20:45 | Συζήτηση πάνελ με συντονιστή τον Άγγελο Ν. Βάσσο, διευθυντή της πλατφόρμας «Now – The Creativity platform». Ομιλητές: Rosie Morris, σκηνοθέτρια. Dorothy Allen-Pickard, σκηνοθέτρια. Απόστολος Καρακάσης, κινηματογραφιστής, πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.
21:00-21:20 | Φεμινιστικό Spoken Word Performance Poetry: Amelia & Μανώλης Νανουρής.
21:20 – Λήξη | Δικτύωση.